Home Kenniscentrum Nieuws Uitbreiding ontslagbescherming bij fertiliteitsbehandelingen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Uitbreiding ontslagbescherming bij fertiliteitsbehandelingen

Met ingang van 28.04.2024 geniet een werknemer die een fertiliteitsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting ondergaat gedurende 2 maanden een ontslagbescherming. Bovendien is er een bijkomende discriminatiebescherming waarbij er geen nadelige gevolgen mogen zijn voor de werknemers na afloop van de behandeling. Zowel voor de ontslagbescherming, als de bijkomende discriminatiebescherming kan de sanctie oplopen tot 6 maanden loon en zijn de sancties cumuleerbaar. 

De medische behandelingen inzake fertiliteit vergen doorgaans een reeks afwezigheden op het werk o.w.v. onderzoeken en behandelingen. Deze afwezigheden kunnen een impact hebben op de werkvloer. Om die reden zijn er nu nieuwe beschermingsmechanismes gecreƫerd, specifiek een ontslagbescherming en een bescherming tegen discriminatie.

De werknemer die een vruchtbaarheidsbehandeling of programma voor medisch begeleide voortplanting volgen kunnen niet meer ontslaan worden o.w.v. redenen die verband houden met de afwezigheden om bepaalde behandelingen te volgen. De bescherming start vanaf de kennisgeving aan de werkgever via een medisch attest en loopt 2 maanden. Deze bescherming kan verlengd worden door een nieuw attest te bezorgen. Indien de werkgever toch zou overgaan tot ontslag met onvoldoende redenen voorhanden om het ontslag te staven, kan een schadevergoeding tot 6 maanden loon gevorderd worden, bovenop de normale verbrekingsvergoeding. 

De discriminatiebescherming biedt de werknemer meer zekerheden, nl.: het recht op terugkeer naar dezelfde functie of een gelijkwaardige/vergelijkbare functie; het recht op verbetering van arbeidsvoorwaarden waar de werknemer recht op had gehad tijdens de afwezigheid; het behoud van alle verworven rechten en in wording zijnde rechten tijdens de afwezigheid. Bij schending hiervan kan de werknemer een schadevergoeding tot 6 maanden loon vorderen.