Home Kenniscentrum Nieuws Werken op de dag van de verkiezingen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Werken op de dag van de verkiezingen

Zondag 9 juni vinden de federale, regionale en Europese verkiezingen plaats. Werknemers die werken op die zondag dienen ook de mogelijkheid te krijgen om te gaan stemmen. Zij kunnen aan de kiesplicht voldoen door vakantie te nemen en zelf te gaan stemmen of door te stemmen bij volmacht. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde werknemers moeten zetelen in een stembureau. Hiervoor hebben zij recht afwezig te zijn op het werk. Voor sommige bijzitters wordt deze dag beschouwd als klein verlet waardoor ze recht hebben op loon.

Een werknemer die op de dag van de verkiezingen moet werken, heeft verschillende mogelijkheden. De werknemer kan in onderling overleg met zijn werkgever vakantie nemen of voor een korte periode toegestane afwezigheid vragen om zijn stem te gaan uitbrengen. De werknemer kan ook stemmen bij volmacht. Hiervoor dient de werkgever via het volmacht formulier te attesteren dat de kiezer om beroepsredenen in de onmogelijkheid is om zich aan het stembureau te melden. Een apart bijkomend attest van de werkgever is niet nodig. 

De werknemer heeft voor de tijd waarop hij zijn stem gaat uitbrengen geen recht op loon maar is wel gewettigd afwezig. 

Voor de Europese verkiezingen kan nog als aandachtspunt gemeld worden dat studenten (16-17-jarige) ook mogen gaan stemmen. Hou hier rekening mee met de opmaak van de planning.