Home Kenniscentrum Nieuws Wijzigingen ouderschapsverlof vanaf 10.11.2022

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Wijzigingen ouderschapsverlof vanaf 10.11.2022

Met ingang van 10.11.2022 tellen alle periodes van uitzendarbeid bij de werkgever-gebruiker in de vijftien maanden voor de aanvraag van een ouderschapsverlof mee voor de berekening van de anciënniteitsvoorwaarde, dit ongeacht het motief. Voorheen was dit enkel het motief instroom gelijkgesteld. Verder wijzigen er ook enkele regels bij een weigering en/of uitstel van bepaalde vormen van ouderschapsverlof. 

Voor aanvragen vanaf 10.11.2022 moet de werkgever zijn weigeringsbeslissing bij 1/10 ouderschapsverlof of een flexibele opnamevorm tijdig schriftelijk motiveren. Bovendien kan een uitstel enkel nog omwille van ernstige verstoring van de organisatie door middel van een omstandig schriftelijk verslag. Wanneer voltijds ouderschapsverlof uitgesteld zal worden, dient er aan de werknemer een concreet alternatief geboden te worden. Dit alternatief betreft zowel de periode van opname als de opnamevorm.