Home Kenniscentrum Nieuws Werken op de dag van de verkiezingen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Werken op de dag van de verkiezingen

Zondag 26 mei vinden verkiezingen plaats. Werknemers die werken op die zondag dienen ook de mogelijkheid te krijgen om te gaan stemmen. Zij kunnen aan de kiesplicht voldoen door vakantie te nemen en zelf te gaan stemmen of door te stemmen bij volmacht. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde werknemers moeten zetelen in een stembureau. Hiervoor hebben zij recht afwezig te zijn op het werk. Voor sommige bijzitters wordt deze dag beschouwd als klein verlet waardoor ze recht hebben op loon.

Een werknemer die op de dag van de verkiezingen moet werken, heeft verschillende mogelijkheden. De werknemer kan in onderling overleg met zijn werkgever vakantie nemen of voor een korte periode toegestane afwezigheid vragen om zijn stem te gaan uitbrengen. De werknemer kan ook gaan stemmen bij volmacht, hiervoor dient de werkgever via een attest te bevestigen dat zijn aanwezigheid op het werk vereist is. Een volmacht kan gegeven worden aan elke kiesgerechtigde. De werknemer heeft voor de tijd waarop hij zijn stem gaat uitbrengen geen recht op loon maar is wel gewettigd afwezig.