Home Kenniscentrum Nieuws Werken op de dag van de verkiezingen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Werken op de dag van de verkiezingen

Zondag 25 mei 2014 worden er regionale, federale en Europese verkiezingen gehouden. Werknemers die 25 mei moeten werken, dienen ook de mogelijkheid te krijgen om te gaan stemmen. Zij kunnen aan de kiesplicht voldoen door vakantie te nemen en zelf te gaan stemmen of door te stemmen bij volmacht. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde werknemers moeten zetelen in een stembureau. Hiervoor hebben zij recht om afwezig te zijn van hun werk. Voor sommige bijzitters wordt deze dag beschouwd als klein verlet waardoor ze recht hebben op loon.

Een werknemer die op de dag van de verkiezingen moet werken, heeft verschillende mogelijkheden. De werknemer kan in onderling overleg met zijn werkgever vakantie nemen of voor een korte periode toegestane afwezigheid vragen om zijn stem te gaan uitbrengen. De werknemer kan ook gaan stemmen bij volmacht, hiervoor dient de werkgever via een attest te bevestigen dat zijn aanwezigheid op het werk vereist is. Een volmacht kan gegeven worden aan elke kiesgerechtigde. De werknemer heeft voor de tijd waarop hij zijn stem gaat uitbrengen geen recht op loon maar is wel gewettigd afwezig.

Werknemers die als bijzitter moeten zetelen in bepaalde (hoofd)stembureaus of hoofdstemopnemingsbureaus mogen klein verlet opnemen, waardoor ze tijdens hun afwezigheid recht hebben op loon. Werknemers die moeten zetelen als voorzitter of als secretaris van een stem- of stemopnemingsbureau of als bijzitter van een secundair stem- of stemopnemingsbureau hebben geen recht op klein verlet. Zij zijn gewettigd afwezig, maar zonder behoud van loon.