Home Kenniscentrum Nieuws Verplichte aansluiting EDPBW

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Verplichte aansluiting EDPBW

Van zodra er 1 werknemer in dienst treedt van een onderneming, is een aansluiting een EDPBW (externe dienst voor preventie en bescherming op het werk) verplicht. Het is ook verplicht een interne preventieadviseur aan te stellen die de IDPBW (interne dienst voor preventie en bescherming op het werk) vertegenwoordigt. In een onderneming met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf de rol van preventieadviseur opnemen. De aansluiting bij een EDPBW betreft een aansluiting bij een onafhankelijke partner om de onderneming te ondersteunen op vlak van risicobeheersing, gezondheidstoezicht en het welzijn van de werknemers.

Het begrip werknemer dient ruim bekeken te worden. Dit betreft een vaste medewerker, maar ook een student, flexi, oproepkracht, OAO, … zijn werknemers in de zin van de verplichte aansluiting.

De EDPBW heeft als doel om volgende aspecten mee te behartigen op de werkvloer: veiligheid, gezondheid, ergonomie, arbeidshygiëne en psychosociale aspecten. Een EDPBW ondersteunt de werkgevers bij de creatie, uitvoering en opvolging van een sterk welzijnsbeleid en ondersteunt ook de IDPBW.