Home Kenniscentrum Nieuws Tijdelijke werkloosheid tijdens verlengde herfstvakantie

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Tijdelijke werkloosheid tijdens verlengde herfstvakantie

De beslissing om de herfstvakantie te verlengen heeft ook gevolgen op vlak van tijdelijke werkloosheid. Een werknemer die thuis moet blijven voor de opvang van een kind, kan ook voor die dagen van verlenging (09.11.2020 en 10.11.2020) tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen voor de opvang van diens kind. De werknemer moet de werkgever hier onmiddellijk van op de hoogte stellen. De werkgever mag deze aanvraag niet weigeren.

Tijdelijke werkloosheid aanvragen voor de periode die gedekt is door de gewone herfstvakantie is niet mogelijk. Dit is namelijk geen sluiting met de bedoeling de verspreiding van het coronavirus te beperken, maar een gewoonlijke sluiting. De werknemer moet een attest sluiting corona laten invullen door de bevoegde instelling, en deze bezorgen aan de werkgever. Vervolgens moeten de gebruikelijke stappen voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht genomen worden door de werkgever.