Home Kenniscentrum Nieuws Tijdelijke werkloosheid energie-intensieve bedrijven

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Tijdelijke werkloosheid energie-intensieve bedrijven

Voor de periode van 01.10.2022 tot en met 31.12.2022 kunnen energie-intensieve bedrijven gebruik maken van een bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken voor energie-intensieve bedrijven. Deze vorm is soepeler dan de bestaande regeling van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken. Vereist is dat de werkgever voorafgaandelijk bij RVA een formulier C106A-Energie indient met verklaring op eer te voldoen aan de definitie van energie-intensief bedrijf. Na de ontvangstbevestiging van RVA kan de effectieve aanvraag gebeuren. Er kan geopteerd worden voor een volledige schorsing van maximum 4 weken of een regeling van gedeeltelijke arbeid van maximum 3 maanden. Meer informatie kan geconsulteerd worden op de RVA-website (infoblad E5). 

Na afloop van de aangevraagde termijn van 4 weken of 3 maanden is er geen verplichte werkweek. De eerste effectieve werkloosheidsdag dient iedere maand gemeld te worden. Tot 31.12.2022 is er geen controlekaart C3.2A en validatieboek van toepassing. 

De werkloosheidsuitkering bedraagt 70% (i.p.v. 65%) van het gemiddelde begrensde loon. De werkgever (of het fonds indien van toepassing) moet een supplement betalen aan de werknemer van minstens € 6,22/werkloosheidsdag.