Home Kenniscentrum Nieuws Tijdelijke werkloosheid Corona-overmacht opnieuw mogelijk

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Tijdelijke werkloosheid Corona-overmacht opnieuw mogelijk

De federale regering heeft vrijdag 06.11.2020 beslist om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens Corona-overmacht opnieuw in te voeren voor alle ondernemingen voor de periode van 01.10.2020 t.e.m. 31.03.2021. Hierbij wordt geen onderscheid meer gemaakt naargelang de onderneming of sector hard getroffen is of niet. Er moet geen voorafgaande mededeling aan de RVA gebeuren voor Corona-overmacht en ook de controlekaart C3.2A verdwijnt opnieuw voor iedereen tijdens deze periode.

Een attest (vb. quarantaineattest, attest sluiting school etc.) is wel nog steeds verplicht voor bepaalde afwezigheden, doch niet meer voor de aanvraag zelf, maar wel om aan te kunnen tonen bij een mogelijke controle. De werkloosheidsuitkeringen blijven vastgesteld op 70% van het (weliswaar begrensd) bruto loon en daarnaast krijgt de werknemer bij tijdelijke werkloosheid wegens Corona-overmacht een supplement van € 5,63 per dag betaald door de RVA. Op deze uitkeringen zal t.e.m. 31.03.2021 een verminderde bedrijfsvoorheffing ingehouden worden van 15%.

De werknemer die voor de eerste keer tijdelijk werkloos wordt gesteld, moet hiervoor nog een uitkeringsaanvraag indienen bij diens uitbetalingsinstelling.