Home Kenniscentrum Nieuws Tijdelijke werkloosheid afkoelingsweek middelbaar

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Tijdelijke werkloosheid afkoelingsweek middelbaar

De beslissing om de middelbare scholen een week afstandsonderwijs te laten volgen in de week van 8 februari, heeft mogelijk een impact op de werknemers op vlak van tijdelijke werkloosheid. Een werknemer die om die reden thuis moet blijven voor de opvang van zijn kind, kan voor deze afkoelingsweek tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen (niet voor de vakantie zelf). De werknemer die hiervan gebruik wenst te maken, dient de werkgever hiervan onmiddellijk in te lichten. De werkgever kan dit niet weigeren. Deze regelgeving is soortgelijk als deze bij de verlengde herfstvakantie.

Tijdelijke werkloosheid aanvragen voor de week van de gewone krokusvakantie is niet mogelijk. Dit is namelijk geen sluiting met de bedoeling de verspreiding van het coronavirus te beperken, maar een gewoonlijke sluiting. De werknemer moet voor de afkoelingsweek van 8 februari een attest corona sluiting laten invullen door de bevoegde instelling/school en deze bezorgen aan de werkgever. Vervolgens moeten de gebruikelijke stappen voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht genomen worden door de werkgever.

Indien de beide ouders van het kind samenwonen kan slechts één van de ouders hier gebruik van maken.