Home Kenniscentrum Nieuws Sociale verkiezingen 2012

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Sociale verkiezingen 2012

Tussen 7 en 20 mei 2012 dienen vele ondernemingen sociale verkiezingen te organiseren. Als men in 2011 gemiddeld meer dan 50 werknemers in dienst heeft, dienen verkiezingen te worden georganiseerd voor de oprichting van een Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW). Bij een gemiddelde van 100 werknemers of meer, moeten ook verkiezingen worden georganiseerd voor de oprichting van een ondernemingsraad (OR). Het personeelsbestand van 2011 is hiertoe bepalend.

Aangezien het bestaan van een CPBW en/of OR een grote invloed heeft op de werking van de onderneming, is het aangewezen in 2011 aandacht te besteden aan uw personeelsbestand. De tewerkstelling van uitzendkrachten in het laatste kwartaal van 2011 is eveneens van belang. Uitzendkrachten tewerkgesteld in het laatste kwartaal wegen voor de telling van het personeelsbestand immers zwaarder door dan vaste werknemers in het laatste kwartaal.

Indien de onderneming bijna 50 of 100 werknemers telt en u in het laatste kwartaal van dit jaar nog bijkomend personeel wenst aan te werven, doet u er mogelijk beter aan vaste werknemers aan te werven in plaats van beroep te doen op uitzendkrachten.