Home Kenniscentrum Nieuws Sancties bij laattijdige (of geen) dimona-melding

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Sancties bij laattijdige (of geen) dimona-melding

Voor elke werknemer dient er uiterlijk voor aanvang en bij het einde van de arbeid een dimona-melding aan de RSZ te gebeuren. Indien deze melding niet of laattijdig gebeurt, kan de werkgever hiervoor gesanctioneerd worden. Er is een burgerlijke sanctie die bestaat uit het betalen van een solidariteitsbijdrage aan de RSZ. Daarnaast kunnen er zware strafsancties worden opgelegd: ofwel een administratieve geldboete (gaande van € 1.800,00 tot € 18.000,00 per betrokken werknemer), ofwel een strafrechtelijke geldboete (gaande van € 3.600,00 tot € 36.000,00 per betrokken werknemer) en/of een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar voor de werkgever.

Als de inbreuk moedwillig gepleegd worden, kan er tot slot ook een geheel of gedeeltelijk exploitatieverbod van de onderneming of een volledige sluiting voor een periode van 1 maand tot 3 jaar volgen.

Onder andere om deze dimona-melding tijdig te kunnen uitvoeren, verzoeken wij u minimaal 2 werkdagen op voorhand alle noodzakelijke gegevens van een nieuwe werknemer aan onze diensten door te geven via het inlichtingenblad dat u kan vinden onder het tabblad “sjablonen”.