Home Kenniscentrum Nieuws Quarantaine-attest via sms

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Quarantaine-attest via sms

De RVA heeft beslist om de SMS van de contactopvolging te aanvaarden als quarantaine-attest voor de toekenning van de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. Vanaf 30.10.2020 zal deze SMS een link en code bevatten waarmee het quarantaineattest gegenereerd kan worden. De SMS wordt verzonden vanuit de contactopvolging, dewelke altijd via het nummer 8811 zal communiceren. Voor de werkgever betekent dit dat hij op basis van de SMS beroep kan doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Al naargelang de situatie (HGO of niet) dient de werkgever deze SMS in te dienen bij RVA of ter beschikking te houden.

De tekst van de sms luidt: ”U bent geïdentificeerd als een hoogrisico contact van een met Covid-19 besmet persoon. Respecteer 10 dagen quarantaine. Contacteer uw huisarts bij symptomen. Raadpleeg https://www.ehealth.fgov.be/nl/egezondheid/sms voor meer info”.

Tevens kunnen huisartsen ook nog steeds quarantaine-attesten opstellen, hoewel in de media werd verkondigd dat de artsen dit niet meer zullen doen wanneer het enkel om een quarantaine gaat.