Home Kenniscentrum Nieuws Pokémon op de werkvloer

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Pokémon op de werkvloer

De nieuwe app Pokémon Go is een echte rage. Als werkgever is het daarom belangrijk om tijdig en consequent te reageren om misbruiken op de werkvloer te voorkomen. Indien een werknemer tijdens de arbeidstijd het spel speelt, is het aangewezen om de werknemer schriftelijk in gebreke te stellen en hem te wijzen op zijn verplichtingen als werknemer. Arbeidstijd moet immers gebruikt worden om arbeid te verrichten. Privégebruik van de smartphone is in principe verboden. Tijdens een pauze daarentegen kan een werknemer vrij zijn tijd invullen en aldus Pokémon vangen. Duidelijke afspraken over de arbeidstijd en de pauzes zijn dus een must.

Indien een werknemer een smartphone ter beschikking gesteld krijgt van zijn werkgever geldt hetzelfde principe. Indien de werknemer de smartphone privé mag gebruiken, moet dit privégebruik gebeuren buiten de arbeidstijd. In dat geval moet er een voordeel alle aard verwerkt worden. Belangrijk is wel om duidelijke afspraken op papier overeen te komen. Zo zal onder andere afgesproken moeten worden welke kosten gedragen worden door de werkgever, welke limieten gerespecteerd moeten worden en wat er gebeurt bij overschrijding van deze limieten.

Een werknemer die zijn smartphone enkel voor professionele doeleinden mag gebruiken, mag deze uiteraard niet gebruiken om Pokémon Go te spelen, zelfs niet in zijn vrije tijd.