Home Kenniscentrum Nieuws Personeelsbestand 2015 bepalend voor sociale verkiezingen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Personeelsbestand 2015 bepalend voor sociale verkiezingen

In 2016 dienen vele ondernemingen sociale verkiezingen te organiseren. Als een technische bedrijfseenheid in 2015 gemiddeld meer dan 50 werknemers in dienst heeft, dienen verkiezingen te worden georganiseerd voor de oprichting van een Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW). Bij een gemiddelde van 100 werknemers of meer moeten ook verkiezingen worden georganiseerd voor een ondernemingsraad (OR). Ondanks bij de sociale verkiezingen in 2008 de vakbonden een verlaging van de drempels van 50 en 100 werknemers eisten, zijn deze drempels voorlopig nog niet gewijzigd. Het is momenteel nog niet duidelijk of hierin verandering zal komen voor de sociale verkiezingen in 2016.

Aangezien het bestaan van een CPBW en/of OR een grote invloed heeft op de werking van de onderneming, is het aangewezen in 2015 extra aandacht te besteden aan uw personeelsbestand, zeker wanneer u net rond deze drempels zit. De tewerkstelling van uitzendkrachten in het laatste kwartaal van 2015 is eveneens van belang. Uitzendkrachten tewerkgesteld in het laatste kwartaal wegen voor de telling van het personeelsbestand immers zwaarder door dan vaste werknemers in het laatste kwartaal.