Home Kenniscentrum Nieuws Overgang van SWT naar vervroegd pensioen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Overgang van SWT naar vervroegd pensioen

Met ingang vanaf 01.01.2019 kan een (ex-)werknemer die in SWT zit vrijwillig uit dat stelsel stappen en met vervroegd pensioen gaan als hij voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan. Tot 31.12.2018 was dit niet mogelijk en moest hij verplicht in het SWT blijven tot de wettelijke pensioenleeftijd. Uitstappen op een jongere leeftijd was voordien niet mogelijk.

Voor de (ex-)werknemer kan het nuttig zijn om een berekening te laten maken van zijn pensioenuitkeringen. Wanneer iemand met vervroegd pensioen gaat, zal dit wel een invloed hebben op de totale pensioenuitkeringen, maar omdat vanaf 01.01.2019 de jaren in SWT enkel nog gelijkgesteld worden op basis van een begrensd fictief loon zal dit verschil eerder beperkt zijn. Mogelijk is het voor de (ex-)werknemer dan ook interessanter om al met vervroegd pensioen te gaan i.p.v. in het SWT te blijven. Hij kan hiervoor contact opnemen met zijn vakbond en/of de pensioendienst.

Voor de werkgever vervalt de betaling van de aanvullende vergoeding van zodra de (ex-)werknemer met (vervroegd) pensioen gaat. De uitbetalingsinstellingen moeten de schuldenaar van de aanvullende vergoeding (werkgever, fonds, …) op de hoogte brengen van de pensionering zodat de aanvullende vergoeding niet langer dient toegekend te worden. De werkgever hoeft verder geen specifieke aangifte hiervan te doen.