Home Kenniscentrum Nieuws Loon voor stakende/werkwillige werknemers

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Loon voor stakende/werkwillige werknemers

Op maandag 29.03.2021 kondigen de vakbonden een nationale staking aan. Een werknemer is nooit verplicht om mee te staken. Indien hij beslist om te staken, wordt zijn arbeidsovereenkomst die dag geschorst zonder recht op loon. Eventueel kan hij een stakingsvergoeding bekomen via zijn vakbond. Een werknemer die wel werkwillig is, maar die dag verhinderd wordt om te werken, heeft eveneens geen recht op loon als de hinder te wijten is aan een stakingsactie waaraan ze niet deelnemen (en geen vervangend werk krijgen), een stakingspost aan de ingang van de onderneming of door een staking in een andere onderneming (bv. leverancier, klant).

Ook bij het openbaar vervoer werd een stakingsaanzegging ingediend voor 29.03.2021. Aangezien de staking op voorhand is aangekondigd, is het niet langer een onvoorziene gebeurtenis en moet de werknemer de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om tijdig het werk te kunnen aanvatten. Indien de werknemer toch te laat op het werk verschijnt omwille van de staking is er geen recht op gewaarborgd loon.