Home Kenniscentrum Nieuws Loon voor stakende / werkwillige werknemers

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Loon voor stakende / werkwillige werknemers

ABVV, ACV en ACVLB dienden een stakingsaanzegging in voor 13.02.2019. Een werknemer is nooit verplicht om mee te staken. Indien deze beslist te staken, wordt zijn arbeidsovereenkomst die dag geschorst zonder recht op loon. De stakende werknemer kan eventueel een stakingsvergoeding bekomen via vakbond. Er zijn echter ook werknemers die niet staken maar die dag verhinderd worden om te werken. Ook deze werkwillige werknemers moet geen loon toegekend worden indien dit te wijten is aan een stakingsactie waaraan ze niet deelnemen (en geen vervangend werk krijgen), een stakingspost aan de ingang van de onderneming of door staking in een andere onderneming (bv. leverancier, klant).

Werkwillige werknemers kunnen voor die dag eventueel een werkloosheidsuitkering ontvangen in kader van de staking op voorwaarde dat het beheerscomité van de RVA de toekenning ervan zou goedkeuren.