Home Kenniscentrum Nieuws Koopkrachtpremie

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Koopkrachtpremie

Op 28.04.2023 is het K.B. gepubliceerd dat de toekenning van de koopkrachtpremie mogelijk maakt. Dit in de vorm van eenmalige (consumptie)cheques van € 500,00 of € 750,00 al naargelang de sector of onderneming (uitzonderlijk) hoge winst behaalde. Indien de koopkrachtpremie aan een reeks voorwaarden voldoet, is deze onderworpen aan een werkgeversbijdrage van 16,5%, volledig vrijgesteld van BV en volledig aftrekbaar als beroepskost. De toekenning is ten vroegste mogelijk vanaf 01.06.2023 (tot en met 31.12.2023). Het is raadzaam eerst af te wachten tot uw sector het akkoord voor 2023-2024 gesloten heeft alvorens deze op eigen initiatief toe te kennen.

De koopkrachtpremie mag maximaal € 500,00 bedragen in bedrijven met hoge winsten en € 750,00 in bedrijven met uitzonderlijk hoge winsten. Premies met een hoger bedrag geven geen recht op de voordelige sociale en fiscale behandeling. 

Als de sector een koopkrachtpremie oplegt, zal in de cao opgenomen staan wat (uitzonderlijk) hoge winst is. De referteperiode voor die (uitzonderlijk) hoge winst is kalenderjaar 2022. Indien de koopkrachtpremie op ondernemingsniveau wordt gegeven, dient de werkgever zelf te verantwoorden dat de onderneming (uitzonderlijk) hoge winst heeft behaald in 2022. 

De richtlijnen en de toekenning moeten vervat zijn in een sectorale cao, een ondernemings-cao of een schriftelijke individuele overeenkomst (bij gebrek aan syndicale delegatie of voor een personeelscategorie waarvoor gewoonlijk geen cao gesloten wordt).