Nieuws
Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.
Een werknemer kan inbreuken in professionele context melden die de onderneming waarvoor hij werkt, heeft begaan. De wet van 28.11.2022 beschrijft de meldingsprocedures waarop een werknemer beroep kan doen om de inbreuken te melden. De werknemer is in dat geval de klokkenluider. Deze wet voert de verplichting in tot het opzetten van een (intern) meldingskanaal voor ondernemingen vanaf 50 werknemers. Ter bescherming biedt de wet ook een bescherming aan de werknemer die klokkenluider is, waarbij de beschermingsvergoeding 18 tot 26 weken loon kan bedragen.
In de ondernemingen vanaf 50 werknemers moet een intern meldingskanaal worden ingesteld dat de werknemer in staat stelt schriftelijk en/of mondeling informatie over inbreuken te melden. Het meldingskanaal wordt intern (door een of meerdere meldingsbeheerder(s)) of extern ter beschikking gesteld. Dit kanaal moet ook aan bepaalde eisen voldoen (beveiligd, persoonsgegevens beschermen, toegang voor niet-bevoegden verhinderen). Dit kan een online platform zijn (intranet of internet), een fysiek kastje, een voicemailbox, een onderhoud dat op verzoek van de werknemer wordt georganiseerd.
Een melder/klokkenluider geniet bescherming indien hij een inbreuk meldt. De inbreuk moet betrekking hebben op een specifiek domein. Het gaat hier o.m. over inbreuken tegen overheidsopdrachten, productveiligheid en -conformiteit, veiligheid, het milieu, volksgezondheid, GDPR, belastingfraude. Elke vorm van represailles (ook dreigingen en pogingen tot represailles) tegen een beschermde persoon zijn verboden. De beschermingsvergoeding kan 18 tot 26 weken loon bedragen.