Home Kenniscentrum Nieuws Kleine groepering werkgevers – gemeenschappelijke IDPBW

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Kleine groepering werkgevers – gemeenschappelijke IDPBW

Vanaf 01.07.2024 wordt het voor kleine groepen van werkgevers eenvoudiger om een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) op te richten. Kleine groepen van werkgevers kunnen vanaf 01.07.2024 een gemeenschappelijke IDPBW oprichten zonder een ingewikkelde administratieve procedure te moeten doorlopen en zonder voorafgaande toelating. Tot 30.06.2024 diende iedere werkgever een eigen IDPBW te hebben, tenzij een specifieke procedure gevolgd werd voor een gemeenschappelijke IDPBW. 

Het gaat om werkgeversgroepen die bestaan uit maximum 10 werkgevers, met maximum van 2.000 werknemers in totaal en die niet over een eigen departement beschikken die belast zijn met het medisch toezicht.

De oprichting van de gemeenschappelijke IDPBW moet zo snel mogelijk gemeld worden aan de algemene directie Humanisering van de Arbeid (HUA) van de FOD Werkgelegenheid, samen met een actuele lijst van de betrokken werkgevers overmaken. Bij iedere wijziging van de werkgevers die gebruik maken van deze gemeenschappelijk dienst, dient ook de algemene directie HUA op de hoogte gebracht te worden.