Home Kenniscentrum Nieuws Gebruik e-Box

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Gebruik e-Box

De e-Box is een persoonlijke elektronische mailbox die elke burger en onderneming ontvangt en waar de overheid officiële documenten digitaal naartoe kan sturen. De e-Box werd aanvankelijk gebruikt door de instellingen van de sociale zekerheid, doch dit werd de laatste jaren uitgebreid. Heel wat burgers en ondernemingen gebruiken e-Box al als de manier om overheidscommunicatie digitaal te ontvangen. Momenteel is het gebruik hiervan nog niet verplicht, maar de overheid probeert het gebruik van e-Box meer en meer te stimuleren. Op termijn wil de overheid e-Box verplichten aan ondernemingen zodat men enkel digitale post zou bezorgen. De verplichting zal ten vroegste in werking worden gesteld op 01.01.2025, deze deadline is nog niet finaal. 

Momenteel is het gebruik van e-Box nog beperkt tot het ontvangen van berichten van overheidsinstanties, hierbij is het niet mogelijk voor burgers of ondernemingen om berichten te versturen. Binnenkort zal het wel mogelijk zijn om op de berichten van de overheidsinstantie te antwoorden. Bovendien kunnen de gebruikers van de e-Box enkel berichten uitwisselen met overheidsinstanties, op termijn zou men dit willen uitbreiden en het toelaten om bedrijven en burgers onderling via e-Box gekwalificeerde elektronische aangetekende zendingen te laten versturen.