Home Kenniscentrum Nieuws Federal Learning Account (FLA)

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Federal Learning Account (FLA)

Werkgevers uit de privé-sector zullen binnenkort verplicht worden om alle formele en informele opleidingen te registreren in een centrale overheidsdatabank (= FLA). Via de FLA wil de overheid een hulptool aanbieden om de registratie voor werkgevers eenvoudiger te maken. De registratieverplichting bestaat al langer, FLA is enkel een hulptool die de overheid aanbiedt aan werkgevers om de registratie van het individueel opleidingsrecht eenvoudiger te maken. De werkgever dient reeds te voldoen aan de nodige registratieverplichting. Aanvankelijk zou registratie verplicht zijn vanaf 01.04.2024, doch er is voorzien in uitstel.

Een beperkte pilootfase van FLA met enkele tientallen bedrijven verliep moeizaam en heeft al diverse problemen aan het licht gebracht. De verschillende negatieve reacties hebben ertoe geleid dat de officiële versie pas op 01.06.2024 gelanceerd zal worden i.p.v. 01.04.2024. Vanaf dan kunnen werkgevers gedurende 6 maanden de gegevens registreren, de uiteindelijke deadline hiervoor is 30.11.2024. Op deze gewijzigde deadline is ook al bijkomend uitstel gevraagd, gezien dit een onhaalbare termijn zou zijn volgens de werkgeversorganisaties.