Home Kenniscentrum Nieuws Een werknemer in voorlopige hechtenis

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Een werknemer in voorlopige hechtenis

Voorlopige hechtenis van een werknemer zorgt er niet voor dat de arbeidsovereenkomst automatisch beëindigd wordt. Aangezien de werknemer geen prestaties kan verrichten, is er geen loon verschuldigd. De werknemer zal echter wel gewettigd afwezig zijn. Na afloop van de voorlopige hechtenis loopt de arbeidsovereenkomst verder. Het is riskant om een ontslag door te voeren. Er moet immers een geldige reden zijn. In geval van voorlopige hechtenis staat de schuld nog niet vast. Bovendien zal voorlopige hechtenis de opzegtermijn schorsen, waardoor deze niet kan aflopen.

Een definitieve hechtenis kan wel een grond voor ontslag vormen. In dat geval staat de schuld immers vast. In geval van een definitieve hechtenis kan de werknemer in opzeg geplaatst worden en zal de opzeg niet geschorst worden. Indien de definitieve hechtenis langer duurt dan de opzegtermijn zal de opzegtermijn dus aflopen zonder dat er prestaties geleverd worden.