Home Kenniscentrum Nieuws Doktersbezoek tijdens de werkuren

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Doktersbezoek tijdens de werkuren

Een werknemer moet afspraken voor een controle, onderzoek of medische behandeling buiten de werkuren inplannen. Indien dat om praktische redenen niet mogelijk is, ontvangt de werknemer voor deze niet gewerkte uren geen loon omdat hij niet arbeidsongeschikt is. In sommige gevallen brengt de werknemer een doktersattest binnen ter staving van diens afwezigheid. Dergelijk doktersattest mag enkel melding maken van een controle/onderzoek/… en aldus niet van een arbeidsongeschiktheid.

Een zwangere werkneemster heeft wel het recht om van het werk afwezig te zijn gedurende de tijd die nodig is om zwangerschapsonderzoeken te ondergaan die niet buiten de arbeidsuren kunnen doorgaan. Indien de werkgever hierover vooraf wordt ingelicht, heeft de werkneemster hiervoor recht op loon voor de niet gewerkte uren. De werkgever mag een doktersattest vragen ter rechtvaardiging van deze afwezigheid.