Home Kenniscentrum Nieuws Consumptiecheques

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Consumptiecheques

In het B.S. van 17.07.2020 is het KB gepubliceerd inzake de consumptiecheques. Werkgevers hebben de mogelijkheid om consumptiecheques t.b.v. maximum € 300,00 per werknemer toe te kennen. Deze cheques zijn te besteden in de horecasector, culturele sector en sportverenigingen (bij uitbreiding wellicht ook voor bepaalde kleinhandelszaken). Onder bepaalde voorwaarden zijn deze voordelig: niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen, vrijgesteld van BV voor de werknemer en volledig aftrekbaar als beroepskost voor de werkgever.

De consumptiecheques hebben een beperkte geldigheidsduur. De toekenning door de werkgever dient uiterlijk 31.12.2020 te gebeuren. De geldigheidsdatum is uiterlijk 07.06.2021. Ze worden uitgereikt op naam van de werknemer en dienen opgenomen te worden op de individuele rekening.

De werkgever mag deze consumptiecheques niet toekennen als vervanging van loon, premies, voordelen, … Ze dienen dus bovenop het verloningspakket te komen. De toekenning moet vervat zijn in een sectorale cao of ondernemingscao of via een schriftelijke individuele overeenkomst (bij gebrek aan een syndicale delegatie).