Home Kenniscentrum Nieuws Alternerend leren – studentenovereenkomst

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Alternerend leren – studentenovereenkomst

Tot en met 30.06.2017 waren studenten die alternerend leren uitgesloten uit het begrip studentenarbeid. Het KB van 10.07.2017 heeft dit met terugwerkende kracht gewijzigd. Vanaf 01.07.2017 kunnen jongeren die alternerend leren onder bepaalde voorwaarden werken op basis van een studentenovereenkomst. De andere uitsluitingen blijven behouden. Studenten die enkel avondonderwijs of een beperkt leerplan volgen buiten het systeem van alternerend leren zijn dus nog steeds uitgesloten uit het studentenbegrip.

Er zijn echter wel enkele voorwaarden gekoppeld aan de combinatie van studentenarbeid en alternerend leren. De studentenarbeid is enkel mogelijk op dagen dat zij geen onderwijs of opleiding moeten volgen of niet aanwezig moeten zijn op de werkplek. De studentenarbeid geldt uitsluitend voor prestaties bij een andere werkgever dan diegene waarbij zij hun praktische opleiding volgen op de werkplek. Tot slot mogen zij geen werkloosheidsuitkering of een inschakelingsuitkering ontvangen.