Home Kenniscentrum Nieuws Aangifte utilitaire voertuigen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Aangifte utilitaire voertuigen

Voor utilitaire voertuigen die enkel gebruikt worden voor woon- werkverplaatsingen is er geen CO2-solidariteitsbijdrage verschuldigd door de werkgever. Utilitaire voertuigen zijn voertuigen met een laadruimte achterin zonder ruiten waarin wettelijk geen passagiers vervoerd mogen worden. De fiscus kwalificeert deze voertuigen als echte lichte vracht. Ondanks het feit dat er geen solidariteitsbijdrage verschuldigd is, dienen deze voertuigen voortaan wel aangegeven te worden aan RSZ. Gelieve daarom het inlichtingenblad firmawagen aan te vullen en aan ons te bezorgen zodat we het nodige kunnen doen.

Wanneer een werknemer een firmawagen mag gebruiken voor privéverplaatsingen is de werkgever een solidariteitsbijdrage verschuldigd. Privéverplaatsingen omvatten de woon-werkverplaatsingen, ander privégebruik en collectief vervoer van werknemers. Woon-werkverplaatsingen die gebeuren met een utilitair voertuig worden daarentegen niet als privéverplaatsingen beschouwd. Voor utilitaire voertuigen gaan de inspectiediensten er niet meer vanuit dat er andere privéverplaatsingen mee gebeuren waardoor er geen solidariteitsbijdrage betaald moet worden, maar de inspectiediensten kunnen wel steeds tegenbewijs leveren.